top of page
Etsi
  • Writer's pictureJanita Seppälä

Traumatietoisuus

Monista omista traumoistani eheytyneenä olen ottanut yhdeksi tehtäväkseni elämässä tuoda näkyvämmäksi omia traumaprosessejani ja näyttääkseni muille, että parantuminen on mahdollista. Haluan vähentää tabuja ja siihen auttaa ainoastaan niistä avoimesti puhuminen.


En enää surkuttele kokemiani asioita, kerron että tämmöistä on ollut ja tässä olen nyt. Voin aidosti ilmaista suruni, vihani ja katkeruuteni silloin kun ne ilmenevät ottaen tunteistani vastuun jäämättä vellomaan niihin. Häpeän kanssa tulen varmasti työskentelmään vielä pitkään, se on iso osa myös traumoista toipumisen matkaa.


Nyt haluan tuoda muille nähtäväksi lainauksia Bessel van der Kolkin kirjasta Jäljet kehossa - trauman parantaminen aivojen, mielen ja kehon avulla. Suosittelen lukemaan koko kirjan, sen traumatarinat muiden elämistä auttaa suhteuttamaan omaa tuskaa ja samaistumaan toisiin tarinoihin. Emme ole yksin kipumme kanssa. Kirja antaa myös helpottavia selityksiä aivoissa ja mielessä tapahtuville toiminnoille, jotka helpottavat ymmärtämään trauman syntyä ja oireilua, mikä taas auttaa meitä lähtemään paranemisen polulle.


Koska työni kehohoitajana ja työpajafasilitoijana on traumojen kohtaamisen ja tunnepurkuprosessien kannattelua, koen tärkeäksi pointata näitä kohtia kirjasta.


“Trauman uhri ei voi toipua, ennen kuin hän tutustuu kehonsa tuntemuksiin ja ystävystyy niiden kanssa. Pelokas ihminen elää kehossa, joka on jatkuvasti varuillaan. Vihaiset ihmiset elävät vihaisessa kehossa. Lapsuudessaan seksuaalisesti hyväksikäytettyjen ihmisten keho on jännittynyt ja puolustautuva, kunnes he oppivat rentoutumaan ja tuntemaan olonsa turvalliseksi. Muuttuakseen ihmisen on tultava tietoiseksi tuntemuksistaan ja siitä, miten hänen kehonsa on vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa. Ruumiillinen minätietoisuus on ensimmäinen askel kohti menneisyyden hirmuvallasta vapautumista.”


Näin voit aloittaa lisäämään kehon kautta minätietoisuuttasi:

Missä tunteet, kuten viha ja suru, tuntuvat kehossa? Miltä se tuntuu?

Esimerkkejä tuntemuksista: paine, kuumuus, kylmyys, lihasjännitys, kihelmöinti, onttous, kuristava tunne

Miten hengität?

Onko kehosi avoimessa vai sulkeutuneessa asennossa?

Voitko asentoa muuttamalla muuttaa tunnetta?

Havainnoi ja huomioi.

Ravistele kehoa lopuksi päästäen irti tarkkailusta.


“Trauma vie ihmiseltä tunteen, että hän hallitsee itseään, eli itsensä johtamisen kyvyn, kuten tätä ominaisuutta kutsun tulevissa luvuissa. Toipumisessa haastavaa on saada oma kehonsa ja mielensä haltuun uudelleen, päästä oman itsensä herraksi. Se tarkoittaa vapautta tietää sen, mitä tietää, ja tuntea sen, mitä tuntee, järkyttymättä, raivostumatta, häpeämättä tai jähmettymättä. Yleensä siihen tarvitaan

1) kyky rahoittua ja keskittyä

2) kyky pysyä rauhallisena, kun mieleen tulee kuvia, ajatuksia, ääniä tai ruumiillisia tuntemuksia, jotka muistuttavat menneestä

3) kyky olla läsnä nykyhetkessä ja kanssakäymisessä ihmisten kanssa

4) kyky olla salailematta itseltään mitään, myöskään keinoja, jotka ovat auttaneet selviytymään tähän asti.


Nämä kyvyt eivät ole päämääriä, jotka tulisi saavuttaa yksi kerrallaan tietyssä järjestyksessä. Niiden oppiminen tapahtuu limittäin ja lomittain, ja jotkut niistä voivat olla toisia vaikeampia.”


Kirjasta löydät esiteltynä erilaisia menetelmiä, joiden avulla näitä päämääriä voi tavoitella.


Oireet, niiden hoito ja traumoista puhuminen


Mun traumatisoituminen oireili paljon hyökkäävyytenä ja paniikkikohtauksina, mutta myös lamaantumisena. Tämä kappale antoi mulle helpotusta ja ymmärrystä mun käytökseen, joka aiheutti mulle niin syvää häpeää, etten osannut edes puhua siitä niin että joku olisi voinut edes yrittää auttaa mua.


“Traumaattista stressiä purettaessa ydintehtävä on palauttaa järki- ja tunneaivojen välinen tasapaino, sillä vasta se mahdollistsaa omien reaktioiden ja elämän hallitsemisen. Ylivireä tai lamaantunut ihminen on joutunut “sietokyvyn ikkunansa” ulkopuolelle, joten hänen toimintakykynsä ei ole parhaimmillaan. Hän toimii reaktiivisesti ja jäsentymättömästi, ja koska hänen suodattimensa ovat epäkunnossa, äänet ja valot häiritsevät häntä ja hänen mieleensä työntyy epätoivottuja menneisyyteen liittyviä kuvia, mikä puolstaan johtaa paniikkiin tai raivokohtaukseen. Jos hän reagoi sulkeutumalla, hän lamaantuu ruumiillisesti ja henkisesti.”


“Niin kauan kuin vaalit salaisuuksia ja tukahdutat tietoa, olet sodassa itsesi kanssa. Omien ydintuntemusten piilottaminen vie tavattoman paljon energiaa, imee tyhjiin motivaation tavoitella arvokkaita päämääriä ja tekee olon ikävystyneeksi ja sulkeutuneeksi. Stressihormonit kuitenkin virtaavat kehossa edelleen, mikä aiheuttaa päänsärkyä, lihaskipuja, suoliston toiminnan ja seksuaalisuuden ongelmia ja järjenvastaista käyttäytymistä, joka tuntuu itsestä hämmentävältä ja satuttaa läheisiä. Vasta sitten, kun reaktioiden alkulähde on tunnistettu, omia tunteitaan voi pitää merkkeinä ongelmista, jotka vaativat pikaista huomiota. Sisäisen todellisuuden laiminlyönti heikentää minäkäsitystä ja identiteettiä ja tekee elämästä merkityksettömän tuntuisen.”


Kaikki kehosi pitkäaikaiset oireilut ovat trauma- ja tunneperäisiä. Meille on kehittynyt valtava määrä erilaisia kehohoitomuotoja avuksemme, joita valitettavasti usein pidetään ivallisesti suhtautuen kristallihippien huuhaahoitoina. Vaihtoehtohoitojen myötä moni traumatisoitunut (minä mukaan lukien) on saanut nopeammin apua kuin pitkä riittämätön epäsäännöllinen kunnallinen sairaanhoito pystyy auttamaan. Trauma on ennen kaikkea jumissa kehossa. Hoidon tukena sanallinen jakaminen hoitokokemuksesta antaa vielä syvemmän yhteyden nähdyksi tulemisesta. Merkittävimpiä hoitomuotoja ovat minulle olleet de-armouring, kraniosakraalihoito ja shamanistinen intuitiivinen energiahoito. Oma kouluttautumiseni yhä monipuolisemmaksi hoitajaksi on saanut inspiraation muiden hoidoista oman voinnin paranemisen myötä. Kerron mielelläni hoidoista enemmän yksityisviestitse, jos kiinnostuksesi heräsi.


15 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page