Janita Seppälä
Kehoyhteydestä
Kasvu. Eheytyminen. Positiivinen muutos elämässä. Sitä edeltää usein kivulias rimpuilu, kiemurtelu vanhan irtipäästämisen haikeudessa ja vaikeudessa, vaikka kuinka se vanha tapa olla olisi itselle tai muille vahingollinen. Rimpuilu voi olla romahduksen kaltainen itkuhajoilu, mutta lyhytkestoisempaa kerrallaan kuin että haluaisi pää sitä heti leimata vaikka masennukseksi. Kun ymmärtää, että nämäkin tunteet ovat elämää ja ihan sallittuja, ei ne pitele ottessaan kuin juuri sen aikaa, kun se suru ja viha on tyyntynyt kehossa.
Muutoshetken kliimaksi on selkeyttä, kirkkautta, vapautta ja euforiaa, kun huomaa, että aiemmin opittu tapa reagoida asioihin on muuttunut. On rauhallisempi. Antikliimaksi on sitä kun ei uskalla päästää irti, lamaantuu ja takertuu kiinni vanhaan epämukavuuteensa. Tuttu ja turvallinen tapa olla voi lamauttaa kallion reunalle, koska irtipäästämisen hyppäys kohti tuntematonta on liian pelottavaa. Todettua kuitenkin on, että kohti pelkoja menemällä pääsee enemmän eteenpäin kuin se että jäisi vain paikalleen. Mustelmia ja hiertymiä varmasti tulee kolhuista matkan varrella opetellessa uusia bambinaskeleitaan tuntemattomalla maaperällä, mutta niillekin ymmärtää syyn perillä.
Uuden liikuntalajin oppiminen tuo kehoon yhtälailla kolhuja ja rakkoja, kipeytyneitä lihaksia. Mielen voimaharjoittelut saavat myös toisinaan osumaa, se on omanlaisensa monimutkainen lihas, jota treenaamalla aktiivisesti pääsee kohti haluamaansa muutosta. Tavoitteen asettaminen on ensiaskel niin urheilussa kuin pään koukeroiden muutoshalussakin. Tavoite selkeyttää matkan kulkua, helpottaa pyytämään apua silloin, kun yksin ei onnistu tai kaipaa jakamista ymmärtääkseen kompastelujen merkityksen.