top of page

Miksi pyhä? Kiva sanaleikkihän se on, jos hoet sanaa pyhä, niin mitä muuta kuulet?


Häpyyn liittyy paljon häpeää, niin sanojen samankaltaisuudenkin vuoksi kuin miten patriarkaalisuus on vaikuttanut suhteeseemme seksuaalisen voiman lähteeseemme. Häpeä rajoittaa ja jopa estää meitä elämästä, kokemasta nautintoa ja etenemästä siihen suuntaan, mihin koemme vetoa kulkea. Kun itse aloin tekemään ns. puhdistustyötä mitä kehooni ja kohtuuni on varastoitunut ja jopa panssaroitunut ja miten niiden kokemusten kautta suhtaudun omaan kehooni, lisääntyi myös rakastava ja kunnioittava suhde vulvaani. Valtavaa häpeää kaikesta kokemastani ja itseni kaltoinkohtelusta alkoi vapautua ja tilalle tuli ymmärrystä laaja-alaisesti koko elämääni kohtaan.


Aloin ymmärtää sen kipeä ja karvaan kokemuksen menneestäni olevan enimmäkseen ihan itse aiheutettua. Omasta puutteestani käsin ohjauduin tilanteisiin, jossa olin helposti käytettävissä sellaisillekin ihmisille, joilla ei ollut halua kohdata minua rakastavasti ja kunnioittavasti. Miten voisikaan, jos en itse antanut samanlaista kohtaamista itselleni? Heti ensimmäisistä seksikokemuksista alkaen käytin seksuaalisuuttani ja pilluani kauppatavarana huomiosta, läheisyydestä ja rakkaudesta. Ajanmyötä aloin sulkeutua, kiristyä, kuivua ja sain sisäisiä kipuja. Miellyttämisen halu ajoi omien rajojeni ja tarpeideni ohi. Oireilin paljon erilaisin tulehduksin ja kuukautiskivut olivat järkyttäviä. Seksi ei enää toiminut sellaisella pakonomaisella suorituksella ja läsnäolemattomalla nopeudella.


Seksuaalisuuden tutkiminen oli ohjannut pitkään elämääni, mutta välillä myös aivan vääriin suuntiin ilman ymmärrystä, miten tehdä sitä turvallisesti. Ymmärsin myös miten sisäinen ohjelmointini on heijastusta yhteiskuntamme ohjelmoinnista naisten olevan miehiä varten täällä miellyttämässä kumppaniaan eikä oman seksuaalisen voiman näkyminen ole ollut sallittua. Onnekseni tantra tuli yhä enemmän elämääni ja sitä kautta löysin myös harjoitukset ja koulutukset, joissa syventyä yhä enemmän ymmärtääkseni miten juuri mun kehoni toimii ja miten kaikki minussa saa olla mitä haluan ja tunnen sen olevan. Vasta ihan viime vuosina olen saanut yhteyden kohtuuni, sisäiseen tietooni siitä kenet ja mitä haluan lähelleni energeettisesti tai kosketuksellisesti. Tämän aktiivisen viisauden äärellä olen juuri nyt varsin vahvasti ja se hämmästyttää ja ilahduttaa mua valtavasti. Koko olemukseni rentoutuu luottamukseen elämästä.


Anatomian ymmärrys valaisi mulle itselleni ihan mahdottoman paljon lisää mun kehosta. Vaikka olin jo kerännyt jotain ymmärrystä anatomiasta, kosketuksesta ja tarjonnut hoitoja de-armouring hoitajana, löysin naisten itsetutkiskeluryhmämme kautta lisää uutta hyvinvointia tukevaa tietoa. Lantiomaljan anatomia auttaa ymmärtämään mitä voin itse omassa kehossani omin käsin hoitaa ja mihin voin tarvita jonkun ammattilaisen tukea. En ollut sisäistänyt kuinka paljon kohdun mahdollinen virheasento vaikuttaa kuukautiskipuihin, en tiennyt että sellaista voi ollakaan. Nyt kun hoidan itseä tai toista, näen kolmiulotteisesti myös sen anatomisen mallin mielessäni. Aivojen ja kehon yhteys kosketukseen avaa väylän parantumiselle syvemmin ja tarkemmin, se on tosi kiehtovaa.


Kehoon jää jälkiä kaikesta kokemastamme ja jos ohitamme kehon viestit, alkaa se oireilla yhä enemmän. Kun olin vuosia käynyt lääkärissä saamassa vain uusia kipulääkkeitä, olin turtunut ja toivoton, että joutuisin joka kuukausi valmistautumaan siihen järkyttävään kipuun, jonka vuoksi kierin useita tunteja lattialla huutaen, melkein menetin välillä tajuntani ja oksentelin kivun vuoksi. Näin ei kuulu olla, mikään kipu kehossa ei ole normaalia ja sen voi hoitaa. Nyt kivut ovat lieventyneet sellaisiksi, että voin jopa tehdä töitä kuukautisten aikaan eikä tarvitse käyttää enää kipulääkkeitä. Riemuvoiton koin, kun löysin itseni yhtäkkiä nautinnon aalloilta itsehierontaharjoituksessa ensimmäisenä vuotopäivänäni! Sellaista sen kuuluu olla!


Sieltä on avautunut myös se pyhyyden kokemus. Mun keho ja erityisesti mun vulva, vagina ja kohtu ovat pyhiä. Heillä on ikään kuin oma tietoisuutensa, jonka kanssa voi kommunikoida. Kun lähestyn itse tai pyydän toista lähestymään minua hitaasti ja kunnioittavaksi, avaa se ihan eritason nautinnon kokemuksia. Vulva saa rauhassa avautua ja valmistautua ottamaan vastaan kosketuksen, kun annamme sille aikaa. Kuivuus loppui, kivut loppui ja virtaava nautinto tuli tilalle. Heti kun kiristyn uudelleen, tiedän ettei se mitä olen tekemässä, ole oikein minulle ja keholleni. Miten ihmeellistä, mehukasta ja kertakaikkiaan koko elämän nautintoa lisäävää yhteyttä on olla oman pillunsa kumppani!


Viva la vulva!


Harjoitteet ovat helppoja ja yksinkertaisia, mutta ne voivat nostattaa meissä tunnemuistoja hetkissä, joissa emme ole tulleet kohdatuiksi ja rakastetuiksi. Kehossamme on jälkiä ikävistä kokemuksista, kun siihen on koskettu tavalla, jota emme olisi halunneet ottaa vastaan. Emme ole osanneet silloin ilmaista rajojamme, koska emme ole tunnistaneet niitä alkuunkaan. Tämä työskentely opettaa tulemaan tutuksi oman kehon kanssa tavalla, jossa saamme ikkunan kaikkeen mitä emme normaalissa arjessamme tule huomanneeksi. Kun ohitamme kehomme viestejä, ohitamme osia itsestämme myös emotionaalisella tasolla. Usein odotamme että kaikkia tarpeitamme tulisi täyttää, kohdata ja korjata ulkopuoleltamme, mutta näiden odotusten kanssa joudumme valitettavasti usein myös pettymään. Kun opimme ottamaan itse vastuun omista tarpeistamme, osaamme myös kommunikoida niistä paremmin hetkissä, joissa joku toinen on halukas kohtaamaan niitä.


Pyhä häpy on kurssisarja, jota luon inspiraatiosta käsin ystäväni Meri Karhun kanssa. Ensimmäinen minun tarjoamani on elokuussa. Jos itsehierontamenetelmät oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin hyväksi kutsuu, laita viestiä.


Mehukkuutta elämään kutsuen,

Janita

40 katselukertaa0 kommenttia

Päivitetty: 8. syysk.

Erojen myötä sain mahdollisuuden tutustua itseeni uudelleen seksuaalisesti. Tai ennemminkin alkaa muodostaa ja määrittelemään itseäni uudelleen, sillä olin hukannut monia osia itsestäni eläen mm. heidän toiveidensa mukaisesti. People pleaser, yup that’s me.


Parisuhteessa tapahtuu merkittävästi enemmän sellaista yhteensulamista, joka ei ole enää tervettä, mikä on tässä sinkkuillessa tullut enemmän näkyviin.


Mikä mua kiinnostaa tällä hetkellä tutkia, on miten erilaiset seksuaaliset kohtaamiset vaikuttaa muhun. Harkitsen tarkkaan kenen energian olen valmis päästämään lähelleni tai sisääni. Tunnustelen onko toisen intentio minun kohtaamisessa kunnioittava ja yhteyteen pyrkivä vai onko siellä jonkinlainen pornokulttuurin muovaama esiintymisen halu tai tarve tyydyttää vain itsensä. Kuuntelen kehon viestiä millaista yhteyttä haluan, syttyykö aito halu toista kohtaan vai alkaako toteutua jokin kaava, johon on totuttu seksuaalisviritteisessä kontaktissa.


Tietoista selibaattia viettäessäni eron jälkeen sain putsata perusteellisesti itsestäni niitä energioita, joita olin yhteenkietoutumisesta toiseen itseeni ottanut. Sieltä löytyi paljon toisen kehohäpeää, syyllisyyttä työstäni seksuaalisuuden parissa ja käsittelemättömäiä vihaisia tunteita maailmaa kohtaan. Nämä eivät olleet minun vaan exäni maailma minussa. Koen, että tälläinen putsaaminen voisi olla aiheellista säännöllisenä rituaalina, jolloin oma tunne-energiakenttä pysyy myös paremmin itsessä. Kehosta purkaantui myös paljon vanhempien suhteiden kipuja, vaillejäämisen kokemuksia ja kaltoinkohteluja.


Huomasin tässä keväällä, että energiani lähtee voimakkaasti haluamaan, janoamaan yhteyttä ja yhdyntää sellaisella tavalla, joka vei yhtäkkiä kaiken huomioni. Tuntui kuin olisin riivattu, jokin villitsi kehoani nälässäni sellaiseen tarvitsevuuteen, jossa alkoi tulla pakkomielteistä ajattelua seksistä. Tapahtumissa tunsin kuinka sisälläni oli saalistaja, joka halusi löytää mitä hyvänsä tyydyttääkseen nälkänsä. Tämä teki omasta olostani enimmäkseen vaikean enkä voinut keskittyä olemassa oleviin tilanteisiin ja tyytymättömyys elämään alkoi kasvaa.


En antanut energian viedä itseäni toimintaan vaan tuskailin tyydyttämätöntä nälkääni. Jos sillä energialla lähtisin kohtaamaan, olisi se ollut todennäköisesti tuonut eteeni lisää tyytymättömyyttä ja luonut tilanteita, joissa sattuu ja tapahtuu jotain mitä ei todellisuudessa halua tapahtuvan. Enkä halua käyttää enää ketään sillä tavalla kuin parikymppisenä tein vain omaa haluani palvellen.


Kun tapaankin jonkun, jonka kanssa alkaa tapailemaan säännöllisesti, haluan ihan alkuunsa kuulla ja tuntea millaista yhteyttä toinen haluaa. Mulla on ollut tapana lähteä fantasioimaan asioita paljon pidemmälle ja sellaisella nopeudella, etten ole ehtinyt tutustua toiseen ja tunnistamaan esimerkiksi niitä puolia toisesta, joista olen myöhemmin suhteessa kokenut emotionaalista ja fyysistä vahinkoa. Siispä yhä enemmän vain otan vastuuta omasta toiminnasta, kommunikoinnista ja itseilmaisustani, jotta muut voivat olla sitä myös minun lähelläni ja yhteydessä minuun.


Olen tässä kohtaa ihan untuvikkona muuttamassa omaa käyttäytymistäni suhteessa uusiin ihmisiin. Se tuntuu tuoreelta, raikkaalta ja jännittävältä. Tarkastelen paljon millaiset ohjelmoinnit lähtevät itsellä päälle, keskustelen niistä ja löydän itseni enemmän linjaan sen kanssa mitä todella haluan. Keskusteluiden kautta myös tunnen resonoiko sanomat asiat toista, kohtaavatko maailmamme tavalla, missä yhteydestä tulee toisista innostuva vuoropuhelu vai vain tutkimusmatkoja yksin ja erillään.


Mitä enemmän vietän aikaa ja vaihdan energiaa toisen kanssa, sitä vahvemmiksi tulevat ne itseni ulkopuoliset tuntemukset ja ajatukset, jotka alkavat himmentää omaa voimaani. Siispä on tullut tärkeäksi minulle kokea, että toinen harjoittaa tietoista tunne-elämää seksuaalisuuttaan myöden ja pitää huolen omasta energiapuhtaudestaan silloinkin, kun harrastaa seksiä useamman ihmisen kanssa.


Aloin havainnoida tätä energioiden sekoittumista pari vuotta sitten ollessani vielä monisuhteinen ja tuntiessani, ettei kumppanillani ollut integriteettiä ja ymmärrystä mitä hän välittää muilta seksikumppaneiltaan. Toinen mitä huomioin oli minun ja heilani väleihin vaikuttavat syyllisyyden tunteet, jotka juonsivat juurensa molempien toisten kumppanien tunteista. Kun näiden suhteiden päättymisen jälkeen olin hetken monogamisessa suhteessa, tunsin kuinka oma energiani hetkellisesti selkiytyi valtavasti myös sen vuoksi, ettei kumppanin seksuaalienergia valunut moneen suuntaan. Se tuntui niin hyvältä, että jouduin kyseenalaistamaan vahvasti oman polyamoriaindentiteettini.


Monisuhteisuus olisi jo ihan oma aiheensa, mutta tässä hetkessä tutkiessani omaa suhdemuoto-orientoimistani en ole vielä löytänyt täysin linjaustani ajatuksistani ja energiassani, mistä haluaisin enempää aihetta avata. Monisuhteisuus voi ideaalitasolla olla kaunista, mutta se vaatii ihmiseltä itseltään valtavaa kypsyyttä toimia eettisesti, prosessoida monenlaisia tunteita ja oppia kommunikoimaan niistä. Edelleen tutkin polyidentiteettiäni ja olen sitoutunut toisia kunnioittavaan ja rakastavaan yhteyteen. Vuosien työ antaa jo sellaista hedelmää, missä laajenen ja supistun vuorotellen kohtaamaan tämän elämäntavan haasteet ja herkut.

67 katselukertaa0 kommenttia

Trauma. Traumatietoisuus. Traumainformatiivisuus.


Paljon puhutaan nyt mediaa myöten vagushermosta, ylisukupolvisista traumoista, (keho)häpeästä ja kehoon pakkautuvista traumaattisista elämänkokemuksista. Hyvä niin. Traumaattisia kokemuksia on kaikilla ja ne jollain lailla rajoittavat tai jopa estävät elämästä sellaista elämää, jonka kokisi mielekkääksi. Tietoa on paljon saatavilla erilaisten koulutuksienkin myötä, mikä on kutsunut minutkin jälleen opiskelemaan. Mun oma kokemus on paras esimerkki tuoda näkyväksi, millainen merkitys näillä hoidoilla voi olla ihmisen psyykeen ja kehon parantumiseksi.


Myofascial Energetic Release -koulutus veti minut opiskelemaan syvemmin mihin kehon osiin tunteet ja traumat jäävät ikään kuin kiinni ja miten se on nähtävissä kehon ulkopuoleltakin. Mulle on tärkeää ymmärtää trauman syntymekanismeja ja erilaisia tapoja pitää tilaa ja hoitaa traumoja ihan vain itsenikin vuoksi. Erityisesti myös siksi, että osaan olla asiakkaalle läsnä niissä tiloissa, kun yhdessä kohtaamme traumaa hoitopöydällä.


Sattumaa tai ei, koulutuksen päätteeksi järjestettiin maailmanlaajuinen Trauma Conferens, jota kuunnellessani yhdyin seuraaviin lauseisiin oman traumapurkupolkuni kanssa:


- Traumojen kohtaaminen on sipulin kuorimista. Kerros kerrokselta tulee näkyväksi ohitettuja tunteita, päästän irti kehon kivuista ja tulen näkyvämmäksi ilman suojamekanismejani autenttisena itsenäni.

- Läsnäoloharjoitukset ja kehohoidot auttavat tutustumaan omaan kehoon. Erilaiset harjoitukset opettavat tuntemaan kehon ja ympäristön turvallisemmaksi paikaksi olla.

- Resilienssiä eli stressaavien tilanteiden sietokykyä on mahdollista oppia erilaisilla kehosäätelytavoilla joko itsereguloimalla tai yhdessä muiden avustuksella.

- Muihin itsensä vertailu on pahinta myrkkyä kehomielellesi. Tärkeintä on tunnistaa mikä on oma tapa olla ja toteuttaa itseään tässä maailmassa. Sun ei tarvii olla valmis ja kokonainen tehdäksesi sitä mitä haluat. Opit tehdessäsi. Itsemyötätunnon harjoittelu on avainasemassa, kun haluat päästää valoa sisälle pimeyttä valaisemaan.

- Tunne tunteet sanojesi takana. Huomaa looppaatko vuodesta toiseen tarinaa kivusta ja kärsimyksestä. Olisiko aika päästää irti ja tehdä tilaa jollekin ravitsevammalle? Lapsesta asti keräämme itseemme ja maailmaa kohtaan uskomuksia, jotka eivät välttämättä ole totta. Uskomuksia on mahdollista muuttaa ja sitä myöden myös kokemustasi millaisena elämän näet ja koet.

- Anna tilaa uteliaisuudelle, ilolle ja nautinnolle. Ne ovat ominaisuuksia, jotka sinulla on ollut syntymästäsi, mutta ne ovat ehkä menneet piiloon. Trauman purkaminen on sulattamisprosessi, jossa erityisesti häpeä ja syyllisyys on mahdollista pehmentää hyväksi oloksi itsestä. Lapsi, joka on syntyjään viaton ja hyvä kasvoi tuntien itsensä ja toimintansa vääräksi. On mahdollista palauttaa itseen kokemus siitä viattomuudesta ja puhtaudesta. Se on kiinni omasta halustasi palata takaisin kehoon.

- Parisuhteessa tarvitaan molempien halu kasvaa yhdessä. Siinä tulee näkyväksi kiintymyssuhdetraumamme ja selviytymisstragiamme, jotka saattavat olla rakkaudelliselle ja seksuaalisesti virtaavalla suhteelle vahingollisia. Oletko halukas tekemään töitä yhdessä ja kohtaamaan toisen lempeästi? Mitä enemmän myötätuntoa tuot, sitä turvallisemmalta suhde voi tuntua molemmista.


Trauma on synonyymi sanalle haava(wound)

- elämäntapahtuma tai tilanne, joka ylikuormittaa ihmisen kykyä selviytyä

- onnettomuus tai kehollinen vahinko

- kehityksellinen trauma

- ylisukupolvinen trauma

- väkivallan tai kaltoinkohtelun kokemus

- krooninen stressi


Traumaoireita:

- freeze/flight/fight -reaktiivisuus

- stressi

- PTSD eli traumaperäinen stressihäiriö voi esiintyä mm. painajaisina, häiritsevät muistot, keskittymiskyvyttömyys, muistihäiriöt, emotionaalinen kiinnittyminen

- tunteiden kieltäminen, poissulkeminen tai ohittaminen

- keholliset oireet: tunnottomuus, virheasennot, kivut ja sairaudet

- kehosta irtautuminen ja vieraantuminen, dissosiaatio


Trauman parantaminen kehollisin menetelmin:

- Vagushermon toimintaan tutustuminen

- Parasympaattisen hermoston aktivointiharjoitukset

- Kehon tuntemusten nimeäminen

- Hengitysharjoitukset

- Tanssi ja liike

- (Keho)terapia

- NLP

- Hoidot, jotka ovat auttaneet mua Myofascial Energetic Release, De-armouring, intuitiivinen hieronta, Lomi Lomi Nui -hoito, kraniosakraaliterapia


Traumasta puhuminen voi olla toiselle ensiaskel, missä toisella ei vielä muodostu sanoja sanottavaksi. Itse olen jatkuvan vuosien puhumisen ja tarinani toistamisen jälkeen löytänyt rauhaa ja parannusta kehon kautta. Olen oppinut sanoittamaan mitä kehossani tapahtuu, jolloin olen voinut kehohoitajan avustuksella sukeltaa siihen kohtaan kehoa, johon trauma on jäänyt pitämään minusta kiinni. Minä en pidä enää siitä kiinni, kun minun ei tarvitse identifioida itseäni tarinaani.


Häpeä kaikesta on estänyt mua prosessoimasta tai päästämästä irti traumastani. Kun sanoja ei tule tai ne on värittynyt itseä latistavilla uskomuksilla tai häpeällä, kehon kautta on ollut helpompi päästä parantumaan. Mun kehossa on ollut paljon toisaalla tunnottomuutta ja toisaalla kroonista kipua. Olen ollut herkkä dissosioimaan kehosta eli hoidon aikana mieli karkaa jonnekin muualle yhteys omaan kehoon ole voinut palata. Aktiiviset ja keholliset meditaatiot ovat merkittävästi palauttaneet mua mun tunnekehon äärelle.Olen vahvasti kehohoitojen puolesta puhuja, ellen jopa huutaja, koska ne ikään kuin pakottavat tulemaan enemmän läsnä olevaksi hetkeen ja tuntemaan mitä kehossa todella tapahtuu. Ilman tätä omaa kokemusmatkaani en varmasti olisi voinut avata mun kykyä ja tahtotilaa tuoda tietoa ja parantavia tiloja myös muille. Tää on mun sielunkutsumukseni, mun palveluni ihmiskunnan hyväksi.


Suositeltavia kirjoja aiheesta:

Peter A. Levine: Waking the Tiger / Kun tiikeri herää

Bessel van der Kolk: The Body Keeps the Score / Jäljet kehossa


Kommentoi lisää parantavia ja kokemiasi hoitomuotoja. Suosittele myös kirjoja.


Elämännälkäinen ja tiedonjanoinen,

Janita
40 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page